Kép- és videótár


2016-01-01


2015-12-20

Falukarácsony és -advent a Szent Flórián téren


további képek
fotó: Hugyecz Ildikó

 


további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


2015-12-16

Falukarácsony és Idősek Napja
az iskolai tornateremben


további fotók


2015-12-14

A képviselő-testület ülése


2015-12-13

Harmadik gyertya meggyújtása az adventi koszorún

további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


Falukarácsonyfa feldíszítése


további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


2015-12-12

Adventi vásár


további képek
fotó: Kárpáti-Kelemen Kata


2015-12-06

Második gyertya meggyújtása az adventi koszorún


további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


Az óvodában járt a Mikulás


további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


Nógrádon járt a Mikulás

további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


2015-11-29

Első gyertya meggyújtása az adventi koszorún

további képek
fotó: Hugyecz Ildikó


2015-10-27

A képviselő-testület ülése

videofelvétel

hangfelvétel


2015-10-23

Az 1956-os forradalomra emlékeztünk


további fotók


2015-10-22

Az iskolások megemlékezése október 23-ról

Uram! Nehéz nagyon
én mégis maradok.
Túlélni majd hogyan fogom?
Ez nekem is titok.
Foggal-körömmel, szívvel,
lélekben védve őrizem
csikorduló csonttal, reménnyel
Szabadság-hívő régi-új hitem.
És harcolok csendben, el-elbukva bár
megélve sok-sok unt, gyötört napot
Szabadság nincs MÉG – és messze MÁR
de Uram, én akkor is maradok!

Makray R. László: A maradók imája


további képek


2015-10-12

Táblaavatással tisztelegtek
Pongrácz Lajos emléke előtt Felsőtúron

A születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretén belül emléktáblát avattak Pongrácz Lajos tiszteletére Felsőtúron. Az ünnepélyes avatást mellett október 10-én szakmai konferencián méltatták Hont vármegye jeles személyiségének a munkásságát, napjainkig ható szellemi hagyatékát és a magyar identitást erősítő értékeit.

a teljes cikk itt olvasható


2015-10-06

Megemlékezés az Aradi vértanúkról
a Hesz Mihály Általános Iskolában

"Ti őseink, ti régiek
Kik ránk hagytátok a hitet,
Ti vértanú vitézek,
Ma vérszomjas hóhér harag Mártírjaként
Idéz Arad,
13 kivégzett.

Támadjatok fel, s jöjjetek
Lássátok íme győztetek!
Elértük végre a kaput,
Hol 100 év végre összefut
Egységbe.
"

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika

A 6. oztályosokat felkészítette: Fazekas Csilla tanárnő


2015-10-01

A nógrádi hagyományőrzők a 49. Nógrád megyei Nemzetiségi Találkozón


2015-09-27

Sportnap az iskolában

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika


2015-09-26

Szüreti mulatság

A Váci Ifjúsági Fúvószenekar fellépése


további fotók


Szüreti felvonulás


további fotók


2015-09-18

Nógrád az M1 "ITTHON VAGY!" című,
ma délelőtti műsorában


2015-09-11,12

A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat kirándulása Szlovákiában

A szlovák nemzetiségi önkormányzat két napos szlovákiai kirándulást szervezett 2015. szeptember 11-12-ére.

A nem is annyira korai indulás megteremte gyümölcsét, 9 órakor már az első megállóhelyünkön, Selmecbányán voltunk. Az úti leírásokban foglaltakat mi is megtapasztaltuk, a városhoz közeledve azonnal szembetűnt a déli oldalon emelkedő négy saroktornyos, csúcsos tetejű Leányvár, más nevén Újvár. Ez az építmény Selmecbánya egyik jelképe is, és mi is itt kezdtük városi körsétánkat.

Az épületben a törökellenes harcokra emlékező kiállítást láttunk, a vár emeletéről pedig a város páratlan panorámáját élvezhettük.

A második állomásunk a selmecbányai betlehem volt. Egy kis helyiségben 21 méter hosszú, fából készült modell jeleníti meg Selmecbányát betlehem-szerűen. A város látképébe ágyazva több mint 800 kézzel faragott figurát láthattunk, melyből mintegy 400 mozgott. Ki volt itt faragva Selmecbánya összes nevezetes épülete, a rá jellemző bányászattal kapcsolatos dolgok. A fő helyen maga a hagyományos betlehemi jelenet, majd a kör végén a török elleni csatajelenetek is. A városban éppen ezen a hétvégén tartották a Szalamander Napokat, így a szentháromság szoborhoz érve vásári forgatagban sétálhattunk el a Hellenbach-ház és a Líceum előtt, ahol egykor Petőfi is tanult. Innen az Óvárhoz mentünk, aminek érdekessége, hogy egy XIII. századból származó templomból lett erőddé alakítva.

Mivel az idő ekkor már dél felé járt, a következő uticél, Besztercebánya felé vettük az irányt. Kirándulásunk nagyon jól lett időzítve, mivel ezen a hétvégén tartották a híres besztercebányai radványi vásárt, amit a vásárok vásárának is szokás hívni. Ez egy olyan vásár, ahol a népi iparosok az uralkodók. A vásár miatt a főtér az árusokkal és az idelátogató érdeklődőkkel volt zsúfolva, és csupán csak egy templomba sikerült bejutnunk, de azért az időt volt mivel eltölteni.

A nézelődéstől kellően elfáradva, jól esett visszaülni az autóbuszba, hogy aztán az innen 38 km-re lévő ponikleci üdülőközpontot megkeressük, ahol a szálláshelyünk volt lefoglalva.

A finom vacsora mindenkinek meghozta a kedvét, hogy vidám hangulatú baráti, dalolós összejövetellé alakuljon a kirándulócsoport.

A második nap fő csapásiránya a Magas Tátra, azon belül is a Csorba-tó, és az onnan megközelíthető szoliszkói menedékház. A Csorbató völgyi állomásáról nem egész 7 perc alatt utazhattunk fel a legszebb panorámás kilátáshoz a Szoliszkó Express 4 üléses kötélpályájával, 431 t. sz. f. magasságot áthidalva. Innen már csak 200 méter körüli szintkülönbségre volt az Elülső-Szoliszkó-csúcs, melyet a táblák 1 órai járásra jeleztek. A csapatból 4 fő meg is tette az utat. De akik csak a Bivac Restaruant napfényes teraszát választották, azok is egyedülálló kilátásban részesültek a völgyre, a Krivánra, a romantikus Csorbatóra és a Király hegyre. A lélegzetelállítóan gyönyörű látványtól nehezen tudtunk megválni, de megnyugtató érzés volt ismét leérkezni a hegy lábához. Itt még mindenki eltölthetett egy kis időt a tó körül, aztán irány tovább.

A GPS-be betáplálandó új cél: Vlkolinec, magyarul Farkasd. Ez Rózsahegy helyi része, melyet az UNESCO 1993-ban egyedi faházai miatt a világörökség részévé nyilvánított. Az útikönyvek azt az aprócska tényt elfelejtették közölni velünk, hogy busszal nem lehet a falut megközelíteni, így kb. 800 méteres gyalogtúrát kellett megtennünk, nem kis kaptatóval. Fájdalomdíjként legalább a belépőt nem kellett megfizetnünk, mivel a kassza már zárva volt, hiszen ekkor már 18 óra körül járt az idő.

Mivel ezt a települést még lakják ˗ a leírások szerint 30 lakos él itt ˗, meg kellett elégednünk a házak külső látványával. Illetve egy házacska, a „parasztház” be van rendezve a Liptói Múzeum kiállított tárgyaival, ami a vlkolini ház tipikus példája. Ide mi is benézhettünk, a gondnok kedvességének köszönhetően.

Lassan már szürkülni kezdett, így hát visszaindultunk a buszhoz, még mielőtt valóban találkozunk a medvékkel, amire tábla hívta fel a figyelmet.

Innen most már irány egyenesen Magyarország ˗ Nógrád. Utunk Zólyomon keresztül vitt, de a várat még sem láttuk. Talán már nem volt pénz a kivilágítására?

A buszon kicsit elpilledve jó volt felidézni a két nap sok-sok élményét, és mire hazaértünk megszületett a kirándulás mottója is: „Hát Gyerekek, ezt kár lett volna kihagyni!”

M. M.

további képek


2015-08-26

Képviselő-testületi ülés


Anyatejes táplálás világnapja

1992-től tartják világszerte AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJÁt, más néven a szoptatás világnapját. Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében.

100 éves a védőnői szolgálat

A Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. Története 1915-től, a Stefánia Szövetség megalakulásával kezdődött. Az eltelt évtizedek során sok változáson ment keresztül, de a védőnői munka fő célkitűzése nem változott. Munkájuk célja: segíteni a gyermeket váró, gyermekeket nevelő családokat, hogy a felnövekvő gyermekek testileg, lelkileg egészségesebben váljanak felnőtté.

Munkájuk nagyon sokrétű. A védőnők fő feladata a nővédelem, a várandós gondozás, a kisgyermekek ellátása megszületéstől, az iskolába kerülésig és az iskolás korosztály ellátása, szűrések, védőoltások megszervezése, betegségek megelőzése, népegészségügyi feladatok és egészségfejlesztés.

A fenti két eseményt ünnepeltük Nógrádon a Művelődési Házban. Kerekesné Holes Erika védőnő köszöntője után Szórágy Gyuláné mondott ünnepi beszédet. A méltó megemlékezés fényét emelte az azt követő kis műsor: Králik Petra mesemondása, Bozó Barbara és Mezei Virág népdaléneklése, Kareczki Lejla furulya- és Kovács Nóra fuvolajátéka. A program hátralévő részében Kerekes Péter szakpszichológus tartott lebilincselő előadást az adott témákhoz kapcsolódóan.


további képek
fotó: MM


2015-08-19

Szent István-napi ünnepség

további képek


A Szent Flórián park ünnepélyes átadása

további képek2015-08-15

Testvértelepülési találkozó Nógrádon

Fotóink a rendezvényről

további képek

Bertyák Bence fotói

további képek

Sztyahula Tamás fotói

további képek


2015-08-12

Sporttábor 2015

további képek

Ebben az évben is napközis sporttábort szervezett Hekli Péter. július 20-24-ig, 20 gyermek részvételével. A gyermekek változatos programokon vehettek részt, ebből adnak ízelítőt a képek.


2015-07-04

Civil szervezetek napja


további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika


2015-06-30

A képviselő-testület ülése

hangfelvétel

videofelvétel


2015-06-23,-24,-25

Hagyományőrző tábor Bánkon
a Nógrád Szíve Baráti Kör Egyesület szervezésében

további fotók

Beszámoló a Nógrád Szíve Hagyományőrző táborról
A programot pályázati támogatással nyertük az Emberi Erőforrás Minisztériumától, ami nívós programok, kirándulások megvalósítását tette lehetővé.


2015-06-22

Évzáró a Hesz Mihály Általános Iskolában

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika


2015-06-18

Új anyagok a II. Nógrádi várjátékokkal kapcsolatban


2015-06-05,06

II. Nógrádi Várjátékok

Élő adásban az M1-en!
(1:00:10 - 1:06:55-ig)


A Nyugat-nógrádi Napok tudósítása az eseményről

Ódon várfalak közé költözött középkor

Amilyen gyakran egykoron gazdát cserélt a megyénk nevét viselő vár középkori erődítménye, oly sebesen forgott a „színpad” a Nógrádi Várjátékok pompás forgatagában. Harcos hajdúkat vitézül küzdő lovagok és török janicsárok követték, miközben kígyóbűvölő „háremhölgyek” szórakoztatták a hatalmas hőségben kíváncsiskodó vendégsereget.

Bő ötperces gyaloglás, míg az emelkedőn felkapaszkodhatunk Nógrád várába. Hol meredekebben, hol lankásabb vonalvezetésben kanyarog a földút az emelkedőre, de a fárasztó talpalás után ebben a ragyogó nyári napsütésben természetes kárpótlást nyújt a látkép. Lent szombati csendjét élvezi a falu, az évszázados templomtoronyban kondul egyet a harang. Szemközt felénk kacsint a Naszály kúpja, másik irányban méltóságteljesen sorakoznak a Börzsöny csúcsai, élükön a Csóványossal.

A hivatalos megnyitó kellős közepén érkezünk a helyszínre. A színpadon éppen Balla Mihály országgyűlési képviselő beszél és sötét öltönyében büszkén dacol a kánikulával, szónoklata végén azért előveszi zsebkendőjét és megtörli homlokát.

Míg a házigazda község vegyes kórusa dalol, körbenézünk ebben a vásárszerű forgatagban. Valóban a középkor világába csöppentünk. Mellettünk vérpiros színű buggyos nadrágjában egy janicsár vitéz siet el, odébb tetőtől talpig páncélba bújt lovag katonák készülnek fellépésükre. A törökök sátrában igazi, zamatos feketekávét szürcsölgethetünk. Van itt bizony minden, mi színe-java, kelléke ennek a várbeli hangulatnak, nem hiányozhatnak a kézműves piaci portékák, és a gyermekek számára kitalált ötletes fajátékok sem. Sisakos lovas toppan elénk és ő és hátasa is kedvesen beletekint a fényképezőgép kattogó masinájába. Solymász lány madarát karján fogva révetegen tekint körbe, de nemsokára apróságok sorakoznak előtte, és lelkesen figyelik az állat mozdulatait. „Straz” feliratú fekete pólós férfiakra figyelünk fel: Szórágy Gyuláné, Nógrád polgármestere világosít fel bennünket, ők a dél-lengyelországi testvértelepülésről érkeztek, és a helyi önkéntes tűzoltók kiválóságai.

De vissza a színtérre, hiszen indulnak a bemutatók. Az Északi Szabad Hajdúk csapata kezdi a mutatványokat. Először az ágyút töltik meg. Óriási dörrenés rázkódtatja a levegőt és szagos füst terjeng az éterben. Előkerül egy másik lőfegyver is. Tizenhatodik században használatos puskát markol meg a vitéz, gondosan feltölti lőporral, de először nem akar meggyulladni a kanóc, kis segítséggel viszont másodperceken belül újabb dörrenés hallatszik. A hajdúk ügyesek a közelharcban is. Kardok és szablyák fénylenek, ütközéskor éles hangon csattannak a vasak. A legérdekesebb jelenet, amikor előkerül egy hosszú nyelű nyakfogó-féle szerszám. A részeg katona nekimegy a társának, míg a harmadik ezzel a nyakfogóval fékezi meg, egy rántás, és máris a földön a hőzöngő harcostárs. No de most jön csak a java: az egyik hajdú bemutatja, hogy ez a nyakfogó bizony más célra is alkalmatos. Egy fiút és egy lányt választ ki a szemlélődők közül, és nemsokára láthatjuk, hogy a „diszkóbeli legénykereső” hadműveletben is jó hasznát lehet venni ennek a fegyvernek: de azért senki se próbálja ki „élesben” – tanácsolja a hajdúk kapitánya.

Újabb érdekesség jön. A Rajnai Produkció nevet viselő mutatványban a színpadon négy csinos lány váltja egymást, miközben „parancsnokuk” kísérőszövegében változatos világba kalauzolja a nézőket. Különböző korok táncai villannak elő: mintha Tar Lőrinc hozta volna a hölgyeket az írországi barlangi pokolból, olyan sebes lábmozgással ropják a szigetországra jellemző hamísítatlan lépéskombinációkat. Aztán váltás: a lányok átöltöznek, s immár kecsesen ringó „háremhölgyekként” tűnnek fel. Előkerül egy kosár is: óriáskígyó tekereg elő, és immár a hüllők kíséretében folytatódik a szemeket vonzó tánc. Sőt, két kisgyereknek hatalmas élménye lesz: a közönségből kiválasztott lurkók személyesen, mint egy ékszert, nyakba vehetik a kígyókat, és amiért oly bátrak voltak, szertartás keretében azonnal lovaggá is ütik őket.

Török korból ismét visszazökkenünk a magyar múltba – hisz időközben „visszavették” a várat katonáink. Udvari zenészek jönnek, korabeli viseletben, szól a tekerőlant és a köcsögduda. Amikor a Nap delelőre ér, lassan távozunk a dombtetőről. A mulatság azonban folytatódik tovább, dörrenek újból az ágyúk, csattognak a kardok, harci kiáltások hangzanak, íjak idegei pattannak, boszorkányokat üldöznek, és még megannyi más móka vár a romos lőportorony tövében hűs árnyékot kereső látogatóseregre – egészen az esti tábortűz gyújtásig.
Szöveg:
Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Forrás: Nyugat-nógrádi Napok


2015-06-06

panorámaképek

teljes mérethez kattints a képekre

fotóalbumok

I.


további képek

II.


további képek
fotó: Sárközi Tamás


videók


2015-06-05

Hangverseny a római katolikus templomban


további fotók


2015-05-26

A képviselő-testületi ülés video- és hangfelvétele


2015-05-23

Megyei tűzoltóverseny Mihálygergén


további képek
fotó: Sárközi Tamás


2015-05-15

Diákjaink fákat ültettek

A Hesz Mihály Általános Iskola a TÁMOP – 3.1.4. projekt Partnerség és hálózatosodás moduljának kialakítására alkalmas eszközcsomagot elnyert iskolák közé tartozik.

A projekt keretében bútorok, sportszerek, játékok, társasjátékok érkeznek hozzánk.

A közös munka jelképeként először május 4-én három gyümölcsfa érkezett az intézménybe (almafa, körtefa, barackfa).

A fákat az első, az ötödik és a búcsúzó nyolcadik osztályosok ültették el felnőttek segítségével. A továbbiakban tanulóink feladata lesz a fák gondozása és ápolása.


további képek

Nagyon szép és nemes ötlet a faültetés, hiszen tudjuk, hogy aki fát ültet, az gondol a jövőre, mert óvja a jövő nemzedékének környezetét.

Kovács Ágnes igh.


2015-05-14


2015-05-03

Anyák napja


további képek


2015-04-29

Képviselő-testületi ülés

hangfelvétel

videofelvétel


2015-04-15

Olimpiai iskolák Nógrádon

A híres vár tövében lévő községben, Nógrádon találkoztak nemrégiben hazánk olimpiai bajnokokról elnevezett iskoláinak vezetői. Az eseményen megjelent a házigazda intézmény névadója dr. Hesz Mihály, az 1968-as mexikóvárosi játékok kajak egyes győztese is.

A vendégeket a nógrádi művelődési ház nagytermében fogadták, ahol előbb dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, azért választották idei első tanácskozásuk színhelyéül Nógrádot, mert az itteni iskola tavaly ősszel vette fel dr. Hesz Mihály nevét, és ez az első alkalom, hogy élő személyről történt a névadás, aki el is jött az eseményre. Ezután Nagyné Barna Orsolya, a KLIK rétsági tankerület vezetője szólt néhány szót, majd Szórágy Gyuláné polgármester elevenítette fel pár mondatban a messziről jött vendégeknek a község történetét, hagyományait – ízelítőül pedig a helyi asszonykórus adott elő magyar és szlovák nyelvű dalokat.

Babatiné Márton Márta, a dr. Hesz Mihály Általános Iskola igazgatója az általa vezetett intézmény mindennapjaiba adott betekintést kollégáinak. Ebben kiemelte, hogy a száztíz fős iskola diákságának legjelesebb tagjai rendszeresen remekül szerepelnek a különböző tanulmányi versenyeken, megyei, sőt országos szinten egyaránt, ami nagy büszkeségre ad okot. Az idei tanévre visszatekintve részletesen elemezte a november 22-i névadóünnepség főbb mozzanatait, illetve azokat a különböző eseményeket, amellyel ápolják az olimpiai eszmét. Dr. Hesz Mihály pedig szellemes megjegyzésekkel, adomákkal és anekdotákkal színesítve idézte fel pályafutásának legfontosabb momentumait, a tokiói és a mexikóvárosi versenyek filmfelvételeinek segítségével.

Az igazgatói tanácskozás hivatalos részeként dr. Jakabházyné Mező Mária az év hátralévő időszakának olimpiai iskolák szempontjából kiemelt eseményeinek program-naptárát egyeztette az intézményvezetőkkel.

A művelődési ház után előbb a dr. Hesz Mihály Általános Iskolába indultak a rendezvény résztvevői, majd felsétáltak a várba, ahol trombitaszó kíséretében koszorúzták meg az ősi emlékhelyet. A község tájházában végül vidám hangulatban beszélték meg a pedagógusok a tartalmas nap tapasztalatait.

Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Forrás


A Hesz Mihály Általános Iskola hírei

Kirándulás Budapesten

2015. április 14-én a 3. 4. és 5. osztály közösen kirándult Budapestre.

A Közlekedési Múzeumban a szabályos, biztonságos kerékpáros és motoros közlekedésről tanultunk. Teszteket töltöttünk ki, amelyek másodszorra jobban sikerültek. A legélvezetesebb a motoros szimuláció volt, de a múzeum kiállításait is nagy érdeklődéssel tekintettük meg.

A délután további részében az Állatkertben tettünk látogatást. Itt a gyerekek tetszését a 3D-s mozi, a fóka show és a koalák etetése, mérése nyerte el leginkább.

Reméljük, a következő kirándulásunk is ilyen jól fog sikerülni!

Csátiné Rakonczai Marianna

Országos igazgatói értekezlet
a Hesz Mihály Általános Iskolában

2015. április 10-én a MOA országos értekezletét az akadémiai iskolák igazgatói részére Nógrád községben tartotta.

Ezen a napon iskolánk és a község is bemutatkozott az ötkarikás családnak. A rendezvény fő helyszíne a Művelődési Ház nagyterme volt.

A köszöntések után gyönyörű népviseletbe öltözött asszonyok énekével kezdődött a hivatalos program. Az iskoláról, a névadó ünnepélyről és a tanévben megrendezésre került eseményekről Babatiné Márton Márta igazgatónő tartott vetítéssel egybekötött előadást a jelenlévőknek. Beszédében kiemelte a megyei versenyeken – ebben a tanévben is – elért kimagasló eredményeket, melyre mindannyian nagyon büszkék.

Az előadás után dr. Hesz Mihály az iskola névadója tartott élménybeszámolót sporteredményeiről, a tokiói és a mexikói olimpiákról, tanulmányairól. A konferencia további részét dr. Jakabházyné Mező Mária vezette, aki a tanév elkövetkezendő eseményeiről, így a napokban megrendezésre kerülő országos atlétika versenyről tartott tájékoztatót, melyen iskolánkból 16 tanuló is részt vesz.

A tanácskozást követően a vendégek megtekintették a foltvarrás kiállítást, melynek címe: Nógrád virágai. Az alkotások valósággal elvarázsolták a hozzánk látogató kedves vendégeket, akik elismerően nyilatkoztak Nyilas Kálmánné és segítői munkáiról.

A délután folyamán az Igazgatónő vezetésével ellátogattak intézményünkbe, ahol Bekes Klára tanítónő sportfoglalkozásába is betekintést tettek. A kisdiákok örömmel vették körül Névadójukat, és adták át kis kezük munkáit, melyet nagy szeretettel készítettek Misa bácsinak. Ritka pillanat és az országban az egyetlen, hogy az intézmény olimpiai bajnok névadója személyesen tud együtt lenni a gyerekekkel.

A kisvonat ezt követően a történelmi várba szállította az intézményvezetőket, ahol ünnepélyesen elhelyezték a tisztelet koszorúit a magyar zászlónál. Sok évvel korábban dr. Hesz Mihály itt, a magyar zászlónál próbált lelkileg felkészülni a nagy versenyekre. Akkor egyedül, magányosan tette mindezt. Most, ezen az ünnepi napon nem volt egyedül, hiszen az ötkarikás iskolák családja vette őt körül és fejezte ki tiszteletét, köszönetét azokért az eredményekért, melyeket egykor elért hazánknak és Nógrád községnek. A megható pillanatokat még szebbé tette Kovács Miklós tanár úr trombitajátéka és Ember Csaba igazgató úr kedves szavai.


további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika

A község látogatása a tájházban fejeződött be, ahol népviseletbe öltözött asszonyok házi készítésű pogácsával és nógrádi szilvapálinkával fogadták az intézményvezetőket. A rendkívül kedves és szívélyes fogadtatás dalra fakasztotta az ország különböző területeiről érkezett vezetőket.

A napot a Művelődési Házban közösen elfogyasztott ebéd zárta. Vendégeink köszönetüket és elismerésüket fejezték ki távozásukkor. A környék szépsége, a lakók kedvessége mind arra ösztönzi őket, hogy hamarosan visszatérjenek hozzánk családtagjaikkal, tanítványaikkal, kollégáikkal, akár már a június 6-án megrendezésre kerülő Nógrádi Várjátékokra is.

Köszönetemet fejezem ki mindenkinek, akik segítették munkánkat, és lehetővé tették, hogy egy rendkívül rendezett, jól szervezett országos eseménynek tudtunk helyt adni.

Babatiné Márton Márta
igazgató


2015-04-14

Nógrádi foltvarrók kiállítása


további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika

A Nógrádi Napraforgó Egyesület foltvarrói 2015. április 10-én 'Nógrád Virágai' kiállítással mutatkoztak be a Művelődési Házban.

A teremben körülnézve a virágok sokaságát láthatjuk síkban és térben.

A virág a világ minden pontján szeretetre, megértésre, békességre int. Virágot annak adunk, akit tisztelünk és szeretünk.

Szeretettel nyújtjuk át Önöknek NÓGRÁD VIRÁGAIT:

Bodolai Szilvia, Baranyai Bőgér Katalin, Mészárosné Duró Anikó, Nyilas Kálmánné, Piroska Gabriella, Szabó Erzsébet, Viszkeletiné Gyömbér Márta.

Nyilas Kálmánné
elnök


2015-04-01

A Csurgó-forrás környékének feldíszítése húsvétra

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika


2015-03-31

Rendkívüli képviselő-testületi ülés

hangfelvétel

videofelvétel


2015-03-27

Bábelőadás az általános iskolában

bővebb információ az iskola honlapján


2015-03-13

Ünnepi megemlékezés az 1848-49-es
forradalom és szabadságharcról


további képek


2015-03-12

Iskolanyitogató a Hesz Mihály Általános Iskolában

Március 12-én a nagycsoportos óvodások szüleikkel és óvó nénijeikkel meglátogatták iskolánkat. Megismerkedtek a következő tanévi elsős tanító nénivel és a napközis tanár nénivel. A gyerekek egy komplex foglalkozáson vettek részt. Először tavaszi puzzle- t raktak ki, amely erdei állatokat ábrázolt lakóhelyükön. Beszélgettünk a képről, korongokkal számoltunk, egy mondókát tanultunk, majd Emőke tanárnővel tréfás dalt énekeltünk. Ezután a gyerekek lelkesen készítették el nyuszis könyvjelzőiket, melyeket emlékbe hazavihettek. A foglalkozás befejező részében a tornateremben egy akadálypálya feladatait kellett teljesíteni a leendő elsősöknek, míg a szülőknek az intézmény vezetője és helyettese tartott tájékoztatást az iskola életéről.

 

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika

Remélem, jól érezték magukat a gyerekek ezen az iskolanyitogató foglalkozáson, s bízom benne, hogy szeptemberben mindegyikkel találkozom az első osztályban.

Paulinyiné Kovács Rita


Ünnepség az iskolában

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából a 7. osztályosok és a gitárszakkörösök színvonalas műsorral emlékeztek meg a március 15-ei eseményekről. Előadásuk által bepillantást nyerhettünk a szabadság tüzében égő pesti életbe, hűen mutatták be társaiknak a márciusi ifjak szerepét a forradalomban és szabadságharcban.

további képek
fotó: Győri Imre

Felkészítő tanáraik: Kovács Józsefné, Kovács Ágnes és Lengyelné Zsoldos Emőke


2015-03-03

Fánksütés

2015. február 27-én a Napraforgó Egyesület közreműködésével a Hesz Mihály Általános Iskola diákjai hagyományőrző napon vettek részt.

Nekünk, felnőtteknek feladatunk, hogy diákjainkkal megismertessük a múltat és annak értékeit. Mint a Magyar Olimpiai Akadémia egyik iskolája fontos, hogy névadónkkal, dr. Hesz Mihállyal találkozhassanak, beszélgethessenek a gyerekek, hiszen az ő szorgalma, akaratereje, eredményei példaként szolgálnak mindannyiunk számára.

Mivel a Jópásztor Vendégházban került sor a csörögefánkok elkészítésére, ezért meg kellett emlékeznünk Bényi Endre tanár úrról, aki Nógrád községben élt és évtizedekig tanította a falu gyermekeit. A 6. osztályos tanulók nagy tisztelettel helyezték el emléktáblájánál a megemlékezés koszorúját. Életútját Piroska János képviselő úr ismertette a jelenlévőknek. Dr. Hesz Mihály – iskolánk névadója - kedves szavakkal és hálával emlékezett Endre bácsira, lányára Magdi nénire, akiknek egykor tanítványa volt.

A nap további részében a gyerekek, az olimpiai bajnokokkal, dr. Jakabházyné Mező Máriával a MOA főtitkárával, valamint a falusi asszonyokkal, nagymamákkal együtt készítették a községünkben is hagyományos ételnek számító csörögefánkot.

Amíg a finomságok kisültek, addig Végh József helytörténész tartott előadást a népi hagyományokról. A közösen elfogyasztott ebéd után a gyerekek saját készítésű rózsával és Győri Imre tanár úr által szépen megformált emléklappal – melyen a csörögefánk receptje volt olvasható – köszönték meg mindazoknak fáradozását, akik sokat tettek az esemény létrejöttéért.

Misa bácsi nem feledkezett meg a többi tanulóról sem, hiszen egy nagy tál fánkot hozott be az iskolába a napközis gyerekeknek.

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika

Köszönetemet fejezem ki a Napraforgó Egyesület vezetőjének Nyilas Kálmánnénak és segítőinek, valamint mindazoknak, akik munkájukkal lehetővé tették, hogy iskolánk tanulói egy életre szóló, felejthetetlen élménnyel gazdagodhattak.

Babatiné Márton Márta

igazgató


2015-02-24

Ülést tartott a képviselő-testület

videó-felvétel

csak hangfelvétel


2015-02-17

Farsang az óvodában

további képek
fotó: Dr. Kovácsné Balogh Mónika


2015-02-13

Farsangi mulatság az iskolában

további képek

bővebb információ az eseményről az iskola honlapján


2015-01-17

Az Ipoly TV január 16-ai híradója


2015-01-12

A Hesz Mihály Általános Iskola hírei

 

Olvasónapló pályázat

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulója alkalmából októberben olvasónapló pályázatot hirdetett „Ez király! - Reneszánsz olvasónapló Mátyás király nyomdokában” címmel. A negyedik osztályból öt tanuló – Fidel Zsombor, Hekli Benedek, Laczkovszki Nóra, Nagy Krisztián, Sáfár László Csenger – lelkesen vett részt a pályázaton.

Az olvasónapló első részében Mátyás király életével kapcsolatos kérdések megválaszolásával tehették próbára tudásukat. Ezenkívül iniciálét kellett rajzolniuk egy kódexlapra, s meg kellett tervezniük saját lovagi címerüket. Szép munkák születtek, melyekben megcsillogtatták kreativitásukat is. A tanulók rövid tudósításban bemutatták a Mátyás korabeli budai várpalotát, ahol fantáziájuk szárnyalhatott, de törekedniük kellett a történelmi hűségre. A feladatok megoldása érdekében több délutánt töltöttek Mátyás király életéről szóló könyvek és az interneten megjelent cikkek tanulmányozásával.

A második részben négy mesét olvastak el a gyerekek, s az ezekhez kapcsolódó kérdésekre válaszoltak, valamint különböző érdekes rejtvényeket oldottak meg.

A pályázatok elküldése után a tanulók izgatottan várták az eredményhirdetést.

Erre decemberben került sor. A díjkiosztó ünnepségen a kiváló pályamunkát készítők vehettek részt. Nagy örömünkre Fidel Zsombor is kapott meghívót.

Akik nem kaptak díjat, azok is nyertek a pályázaton való részvétellel: sok új ismeretet szereztek Mátyás királyról, s egyúttal izgalmas történelmi kalandozáson vehettek részt.

A megyei könyvtár virtuális kiállításán válogatás található a pályázatra beérkezett címerpajzsokból, iniciálékból. Itt megtekinthetők Zsombor rajzai is.

Paulinyiné Kovács Rita


Olimpiatörténeti előadás


további képek
fotó: Vasas Mihály

Névadónk, dr. Hesz Mihály születésnapjához kötődően intézményünkben Hegedűs Henrik újságíró, olimpiatörténész előadást tartott tanulóinknak az olimpiák történetéről.


2015-01-03

Az Ipoly TV január 2-ai híradója
(Nógrád: 4:00-tól)


2014-12-30

A képviselő-testület rendkívüli ülést tartott


2014-12-23


Karácsonyfa közös feldíszítése

további képek
fotó: Kelemen Gyuláné